Een blaffende hond? Met deze tips leer je het blaffen af
Iedere hond blaft. Dit is normaal en natuurlijk gedrag. Blaft je hond af en toe, dan is er niets aan de hand. Maar wat als je hond zeer regelmatig of zelfs continu blaft? Dan word je hier langzaam maar zeker helemaal gek van. Wil je het blaffen afleren? In dit gratis e-book geven we je handige tips om het blaffen te stoppen.
Waarom blaft mijn hond?
Honden blaffen niet voor niets: ze blaffen om zich te uiten. Maar wat wil je beste vriendje dan precies uiten? Dat kan van alles zijn. Dit zijn de meest voorkomende redenen om te blaffen:
- Begroeten. Komt je hond al blaffend en kwispelend aanrennen? Dan wil hij je gewoon begroeten.
- Onzekerheid of angst. Voelt je hond zich onzeker of angstig? Dan kan dit zich ook uiten in blaffen. Het baasje kan dit gevoel versterken. Ben je voelbaar gespannen als je tijdens het uitlaten een andere hond tegenkomt? Dan neemt je hond dit gevoel over. Hierdoor gaat het beestje juist blaffen.
- Het territorium beschermen. Tegen mensen, maar ook tegen andere honden of dieren.
- Waarschuwen. Je hond ziet of hoort dingen en wil je hiervoor waarschuwen. Dit werkt goed tegen inbrekers, maar het is vervelend als je hond vrijwel alles en iedereen als bedreiging ziet.
- Een reactie op een andere hond. Dit wordt ook wel sociaal of reactief blaffen genoemd. Je hond blaft omdat hij een andere hond hoort blaffen.
- Frustratie. Bijvoorbeeld omdat je hond te weinig beweging krijgt of zich verveelt.
- Aandacht. Als je hond blaft, geef je het beestje automatisch aandacht. Dit heeft je hond al snel in de gaten. Het gevolg? Iedere keer als je hond een aai over de bol wil, gaat hij blaffen.
Tot slot kan je hond ook blaffen omdat hij pijn heeft. Blaft je hond veel? Dan raden wij je aan om het beestje eens naar de dierenarts te brengen. Mogelijk is hier een medische oorzaak voor.
Tips om het blaffen te stoppen
Als je weet waarom je hond blaft, is het gemakkelijker om het blaffen te laten stoppen. Want blaft je hond bijvoorbeeld om aandacht te krijgen? Dan kan het al helpen om het beestje simpelweg te negeren als hij blaft. Wat de reden van het blaffen ook is: er is altijd een manier om het blaffen te laten stoppen. Wij geven je graag enkele tips om het blaffen af te leren.
Beperk het zicht
Blaft je hond om zijn territorium te beschermen en/of om je te waarschuwen voor mogelijk gevaar? Beperk dan zijn zicht om het blaffen te laten stoppen. Door het zicht te beperken, kan je hond niet meer zien dat er iemand in zijn territorium komt. Of dat er iets of iemand is om de baas voor te waarschuwen.
Blaft je hond veel bij het raam? Doe de gordijnen of jaloezieën dan dicht. Blaft je hond veel bij de schutting? Dan kan hij hier waarschijnlijk doorheen kijken. Hij reageert op de dingen die hij buiten de schutting ziet. De oplossing? Dek de open delen van de schutting af, bijvoorbeeld met dichte struiken.
Creëer een veilige zone
Blaft je hond uit onzekerheid of angst? Dan kan het helpen om een veilige zone in te richten. Dit is een zone waar je vriendje zich comfortabel en vertrouwd voelt. Hierdoor worden de gevoelens van onzekerheid en angst minder en keert de rust in huis terug.
Je kunt een veilige zone inrichten met een bench of hondenbed, hondenspeeltjes en een luidspreker. Hier kun je white noise of zachte muziek op afspelen.
Training
Je kunt je hond ook trainen om minder te blaffen. Hier heb je enkele geschikte methoden voor. Blaft je hond vaak op specifieke plekken in en rondom huis, zoals de voordeur of de achterdeur? Dan kan het recall commando uitkomst bieden. Je gebruikt dit commando om je hond naar je toe te laten komen. Hierdoor verlaat je hond de plek waar hij aan het blaffen is en houdt het blaffen op. Ook de commando’s ‘stil’, ‘zit’, ‘neer’ en ‘blijf’ kunnen helpen.
Je kunt je hond ook leren om op commando te blaffen. Als je je hond leert om op commando te blaffen, blaft hij namelijk niet op andere momenten. Het klinkt misschien gek, maar is erg effectief!
Ga wat vaker naar buiten
Blaft je hond uit verveling? Ga dan wat vaker naar buiten. De meeste mensen nemen hun hond twee of drie keer per dag mee voor een blokje om. Voor sommige beestjes is dit voldoende. Andere honden snakken naar wat meer beweging. Dit kun je onder andere merken aan het overmatige blaffen.
Maak een lange wandeling met je hond, in het bos, door de duinen of op het strand. En is het lekker weer? Dan is het heerlijk om lekker te gaan zwemmen. Zo krijgt je hond niet alleen de nodige verkoeling, maar kan hij ook zijn energie kwijt.
Koop een anti blafband
Je kunt het blaffen ook afleren met een anti blafband. Een anti blafband reageert als je hond blaft. Door je hond af te leiden, leert hij het blaffen vanzelf af.
De traditionele blafband geeft je hond een elektrische schok als hij blaft. Dit is niet bepaald diervriendelijk: de elektrische schokken doen pijn. Veel mensen willen deze blafband dan ook niet aanschaffen, hoe vervelend het blaffen ook is. Sinds 2023 zijn deze blafbanden ook verboden in Nederland.
JC Pets heeft de oplossing: een diervriendelijke blafband. Deze blafband is voorzien van een hooggevoelige sensor, die de geluidstrillingen van iedere blaf moeiteloos oppikt. Blaft je hond twee keer achter elkaar? Dan produceert de blafband een correctiepiep. Na drie keer blaffen wordt de vibratiemodus geactiveerd. Deze modus laat je hond stoppen met blaffen, zonder het beestje pijn te doen. Zo houd je jouw trouwe viervoeter gezond, maar ben je wel van het blaffen verlost.
4 reacties
Ik kocht anti blaf toestel, wat een hoge frequent geluud uitzent. Als ik dat toepas als hij blaft, blaft hij nog meer!
Heeft u zo’n band voor een chihuahua van 2,4 kg?
Geen enkele blafband is diervriendelijk! Is nl. Gebaseerd op een negatieve consequentie van gedrag. Een pijnsignaal of een geluidssignaal: beiden zijn een negatieve consequentie en pijnlijk voor een hond.
Goedendag, Is deze blaf and ook geschikt voor mijn pomeriaan van 15 maanden oud en net aan 3kg met veel haar?
Groetjes Paulien